Tietoa Kidekosta

KIDEKOssa rakennellaan ja suunnitellaan tuotteita ja teoksia ja tutustutaan arkkitehtuuriin ja taiteisiin monialaisena oppiaineena. Tarjoamme lasten ja nuorten taiteen perusopetusta arkkitehtuurin opetussuunnitelman perusteiden yleisen oppimäärän mukaan.

Tavoitteenamme on olla ZERO WASTE koulu niin, että käyttämästämme ylijäämä- ja kierrätysmateriaalista jäljelle ei jää roskaa. Lapsia ja nuoria kannustetaan harkittuun uusiomateriaalien käyttöön, tuotteen elinkaariajatteluun ja ottamaan suunnittelussa huomioon ihmisen ja ympäristön hyvinvointi.

. Lukuvuoden aikana toteutettavissa suunnitteluprojekteissa lähiympäristö kuten myös vastuullisen muotoilun aidot tarinat läheltä ja kauempaa maailmalta inspiroivat tekemistä. 

 Uskomme jokaisen meistä luovuuteen ja sen hyvää tekevään voimaan ja moniin mahdollisuuksiin. Maailma on hirmun kova, liian vaativa ja usein tuntuu että ihmisten hyvinvointia usein jopa väheksyvä. Luovilla hyvillä, reiluilla ja oikeudenmukaisilla ratkaisulla on merkitystä nyt ja tulevaisuuden kannalta.


Kideko on iloa, leikkisyyttä, pohtimista, keksimistä, ongelmanratkaisua. 

Kideko ( kid + eko) on sen perustaneen Outi Puron unelma vuosia. Ajatus kumpusi Outin luoman vastuullinen tuotemerkki Mum'sin toimintatavoista ja käytännön työstä opena ja Mumsissa. Covidin myötä jäi luovan alan yrittäjälle ja taiteilijalle vihdoin aikaa myös keskittyä ajatukseen koulusta. Ensin Outilla oli ajatuksena  ekodesignin oppimateriaalin valmistaminen luokanopettajille, vaan lopulta paketista muotoutuikin koulu. Sellainen koulu, minne Outi olisi tahtonut pienenä itsekin mennä. Sellainen, minne Outi olisi tahtonut omiakin lapsia pieninä viedä. 

Keväällä 2023 koulu oli siinä vaiheessa, että Outi pyysi mukaan avuksi Turussa Vasaramäen koulussa luokan- ja kuvisopena työskentelevää Hanna Rissasta. Mukaan lähtivät myös Katri Juva ja Miia Liesegang ja kun ylijäämämateriaaliakin eri rakennusprojekteista lupasi Kidekolle kerätä turkulainen sisustusarkkitehti Päivi Himanen vielä, niin siitä se kaikki sitten lähti.

Syksyllä 2023 Turun kulttuuri- ja nuorisolautakunta hyväksyi Kidekon opetussuunnitelman taiteen perusopetuksesta arkkitehtuurin yleisen oppimäärän mukaan. Kidekon opetus on tavoitteellista ja meiltä saa myös todistuksen, kun täynnä 500 tuntia. Outi työsti opetussuunnitelmaa helmikuusta 2023 asti ja sai suurta apua Turun kaupungin Leenalta, joka vastaa lastenkulttuurista Turussa. Kiitos. Taiteen perusopetuksen statuksen saatuamme koulun linja hiukka muuttui. Hannan tilalle Kidekoon tuli arkkitehti Sofia Pamilo. Taiteen perusopetuksen tunnit lukuvuonna 2023-2024 olivat Outin ja Sofian vastuulla. Lukuvuonna 2024-2025 mukaan hyppää Aava-Lilja Autio ja meidän ihanan Sofian päästessä jatko-opiskelemaan Sofiasat tulee yksi vierailevista Kidekon tähtiopettajista. 


Seuraa meitä instagramissa @kideko_arkkitehtuurikouluTutustu tiimiin


KIDEKOn opettajista löytyy osaavia ja kivoja tyyppejä. 


Outi Puro, Kidekon perustaja ja reksiope. Outi vastaa arkkitehtuurin taiteen perusopetuksesta.


Outi on valmistunut kuvataideopettajaksi Aalto Yliopistosta Helsingissä. Tittelinä paperilla törröttää Taiteen maisteri. Outi on myös kuvataiteilija Turun Taideakatemian kuvanveistolinjalta ja luokanopettaja (KM) Jyväskylän yliopistosta. Outilla on neljä lasta ja hän on tuotemerkki Mum'sin ( Mum's Good With Goods Oy ) emo ja perustaja. Mum's syntyi Outin taideprojektina, kun Outi matkusti perheineen Etelä-Afrikkaan 2006 osana opintoja. Vuosien myötä taideprojekti muotoutui ( vahingossa) myös vastuulliseksi liiketoiminnaksi.  Outi on paiskinut myös opehommia ja toiminut kuvataiteen lehtorina Turun yliopiston Rauman opettajankoulutuslaitoksella, opena Aalto yliopiston kansainvälisessä koulujen yhteistyöprojektissa kuvataideopettajaksi opiskeleville, Afrikassa Eritreassa opettajankoulutuslaitoksella kuvataideopettajana kuukauden osana "Opettajat ilman rajoja"-ohjelmaa ja tietenkin Suomen ihanassa Turussa kuvismaikkana TSYKin lukiossa ja Topeliuksen yläkoulussa. Outi on vuosia vetänyt kestävän kehityksen FLOWERDROPS-yhteisöllisiä taidepajoja, joissa materiaalina on kierrätysmuovi ja siitä valmistettu varjostin. Flowerdrops on Outin yhteisöllinen taideprojekti, joka saanut tukea Suomen Kulttuurirahastolta. 

Ensin piti tulla ekodesigniin opetusmateriaalia opettajien työn tueksi, vaan tulikin lasten ja nuorten koulu nimeltä Kideko.Sofia Pamilo, arkkitehti. Vieraileva tähtiope. 


Sofia on Manchesterin yliopistosta valmistunut arkkitehtuurin kandidaatti. Opinnoissa Sofia pyrki aina ottamaan mahdollisimman luovan ratkaisutavan kurssitöihinsä. Esimerkiksi, kandidaattivaiheen lopputyö oli kelluva rakennus Manchesterin keskustan tuntumassa, ja projektin ensisijainen asiakas oli majavapopulaatio ja päämääränä oli palauttaa luonnon monimuotoisuus vanhaan teollisuuskaupunkiin. Rakennuksen seinät oltiin tehty kerätystä muovijätteestä. 

Maisterivaiheessa Sofiaa alkoi kiinnostaa, miten arkkitehtuuria ja lavasteita hyödynnetään elokuvissa tukemaan tarinankerrontaa, ja miten elokuvien taustat vaikuttavat alitajuisesti katsojiin. Opintojen aikana Pamilolle tarjottiin harjoittelijan paikkaa Suomessakin esitettävästä TV-sarjasta 'Kaikenkarvaiset Ystäväni''. Tämän myötä hän jäi tekemään töitä lavastuspuolelle Englantiin, jonka vuoksi opinnot ovat toistaiseksi tauolla.


Kaikenkarvaisten lisäksi Sofia on tehnyt töitä erilaisten britannialaisten sarjojen parissa mm. 'Funny Woman', ja arkkitehdin tutkinnon kautta saadut opit kulkevat jatkuvasti mukana ja ovat auttaneet etenemään uralla. Jo parissa vuodessa hän on edennyt nopeasti vaativimpiin ja vastuullisempiin työtehtäviin. Tuotannoissa hän on tehnyt mm.pohjapiirroksia, rakennuspiirustuksia, suunnitellut lavasteita ja piirtänyt mainoksia. Kuvauspaikalla hän on toiminut koordinaattorina sekä valvonut kuvausten kulkua.
Sofia rakastaa uuden luomista ja piirtämistä ja piirtääkin muotokuvia tilaustöinä. Tällä hetkellä Sofiaa kiinnostaa, miten kierrätysmateriaaleja voidaan käyttää hyödyksi esim. huonekalujen suunnittelussa ja taideinstallaatioissa.

Kuva: Helen Williams

Aava-Lilja Autio. Kuvataiteeseen erikoistuva luokanopettajaopiskelija. Taiteen perusopetuksen tuntiope.


Aava-Lilja on neljöännen vuosikurssin luokanopettajaopiskelija Turun yliopistossa ja erikoistuu opinnoissa kuvataiteeseen. Aavasta piti tulla ensin arkkitehti, vaan sitten kuitenkin opettajuus vei. 

Aava-Lilja aloittaa taiteen perusopetusryhmien tuntien opettajana lukuvuodelle 2024- 2025.


Katri Juva, Nikkotakko jewelry, vieraileva tähtiope, korusuunnittelija

on intohimoinen visualisti ja korusuunnittelija, joka tekee työtään vastuullisesti sydämellä. Hänellä on vahva koulutuspohja keraamiikkona, graafisena suunnittelijana ja psykiatrisena sairaanhoitajana, mikä tekee hänestä monipuolisen osaajan. Katrilla on 20 vuoden kokemus markkinoinnista ja myynnistä ja se on auttanut luotsaamaan Katrin omaa yritystä Nikkotakkoa. 

Katri Juvan toimintaa ohjaavat vahva arvopohja, intohimoinen luovuus ja visio siitä, että pienikin voi olla suuri. Hänellä on vankka usko tasa-arvoon ja kestävään kehitykseen. Nikkotakko Jewelryn hän perusti vuonna 2013. Nikkotakko tarkoittaa junarataa 1,5-vuotiaan pojan kielellä, ja nimi symboloi eteenpäin vievää voimaa. Se on myös foneettisesti miellyttävä ja rytminen nimi. Nikkotakko-korut ovat värikkäitä, kontrastisia ja täynnä pieniä yksityiskohtia. Katri valmistaa kaikki korut käsityönä Turussa. Yritys valmistaa itse, myy ja markkinoi uniikkikoruja ja korujen piensarjoja Suomessa ja Euroopan alueella. Korut saavat inspiraationsa arjen kontrasteista, väreistä, taiteesta ja alati muuttuvasta maailmasta. Niiden muotokielelle on leimaa antanut Pohjoisen pimeyden ja valon liikkeellepaneva voima sekä Intian värit ja buddhalaiset uskomukset. 

Nikkotakko tuo kauneuden arkeen helposti saavutettavaksi. 

Korujen sisältämä viesti on vahva, mutta sitä ei alleviivata kantajalle.

( teksti: Katri)

Katri vetää Kidekossa teemallisia lyhytkursseja.Päivi Himanen, Sisustusarkkitehti ja materiaalivastaava

Päivi on turkulainen huikean taitava sisustusarkkitehti ja voisiko sanoa että Kidekon syvä sielunkumppani. Hän keräilee materiaalia niin omista kuin kollegoidensa nurkista Kidekolle käytettäväksi. Päivillä on oma projekti 64 Lab, jota voi seurata myös instagramissa. Päiville on sydämen asia pitää huolta niin ihmisen kuin ympäristön hyvinvoinnista. Puita ei kuulkaa sittten niin vaan kaadetakaan! Päivi on ihana ystävä ja tuki Kidekolle ja ehkä joskus mahdollisesti, jos Päivin aikatauluun sopii, pitävät Päivi ja Outi yhdessäkin jotakin kurssia.

Näin o.

Miia Liesegang, Luovan alan ammattilainen ja vieraileva tähtiope

Miia on muotoilija ja ratkaisukeskeinen valmentaja. Varhaiskasvatuksen opettajan paperit hän sai aikanaan Turun Yliopistosta. Nyt hän opiskelee muun tekemisen ohella kuvataiteilijaksi. Taiteessaan Miia keskityy tällä hetkellä julkisiin ja osallistaviin teoksiin. Miia on vetänyt omaa suunnittelutoimistoa vuodesta 2007, jonka myötä hän on päässyt tekemään moninaisia luovan alan, muotoilun ja taiteen projekteja. Lisäksi hän on perustajajäsen kansainvälisille markkinoille suunnatussa ekodesignsyrityksessä Belightful Design

Miia myös valmentaa ja mentoroi luovan alan yrittäjiä. Muodot, visuaalisuus, eettisyys, ekologisuus, osallistaminen ja oivalluttaminen ovat Miialla tekemisen keskiössä.

Miian erikoisuus on perhosbaari-lyhytkurssit.


    KIDEKO ry


    KESTÄVÄN KEHITYKSEN ARKKITEHTUURIN JA MUOTOILUN OPETUSTA TUKEVA VOITTOA TAVOITTELEMATON YHDISTYS

Voit tukea lasten ja nuorten arkkitehtuurin ja ekomuotoilun harrastusta ja Kidekon arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta liittymällä koulua tukevaan yhdistykseen. Se onnistuu suorillamalla jäsenmaksun. 

Kideko ry:n jäseneksi voi liittyä maksamalla jäsenmaksun Pop pankin tilille FI0947300010656717

Puheenjohtaja on Juha Mäkelä.

Oppilaat ja perheenjäsenet 25,00eur/ henkilö

Ulkopuoliset tukijat 30,00eur/ henkilö tai muu tukijan itsensä hyväksi kokema tukisumma.

Kannatusjäsen on yhdistyksen jäsen, joka maksaa vapaaehtoisesti tavallista suuremman jäsenmaksun, koska hän haluaa tukea yhdistyksen toimintaa ja edistää arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta Varsinais-Suomen alueella.

Yritykset ja mesenaatit voivat tukea Kideko ry:n (3357987-2) toimintaa suuremmilla lahjoituksilla. Lahjoittajat ja yhdistyksen jäsenet mainitaan sivustollamme, jos se tukijalle sopii. Yhteydessä voi olla Outiin kideko@mums.fi tai soittamalla 050 4450 864. Kiitos.