Merimaskun koko koulun oppilaiden kanssa muoviroska kääntyy hyväksi

21.04.2023

KIDEKOn kierrätystaideprojekti jatkui tänään Merimaskun koululla Naantalissa. Mukana yhteisöllisen valaisimen varjostimen valmistamisessa kaikki koulun oppilaat. Varjostimelle tullaan hankkimaan sponsoreita jotta yhteinen teos saisi pysyvän paikan koulun ruokalassa. Kaikki varat kohdistetaan lasten omasta toiveesta Ukrainaan.

Merimaskun koululaisilla on ukrainalaisia oppilaita koulussaan ja ystävinä. 

Projektimme alkoi inspiraatioluennolla ennen hiihtolomaa. Jumppasaliin kokoontui koko koulu kuulemaan tarinaa kuvin ja sanoin siitä, mitä olemme yhdessä tekemässä. Inspiraatio yhteisölliseen käsintehtyyn ja "kukitettuun" varjostimeen kumpuaa Mum'sin malliston Etelä-Afrikassa kierrätetyistä muovipulloista ja -kanistereista käsintehdyistä designvarjostimista. Design Heath Nash ja valmistus reilun pelin mukaan eteläafrikkalaisissa käsissä. Sarjan nimi "Other People's Rubbish" kertoo idean. Muovipullot kerätään ja pestään huolellisesti, poistetaan tarrat ennen niiden leikkaamista "kukiksi". Materiaalia ei osteta tukusta, vaan kerätään nimenomaan "roskista"- samalla puhdistetaan uimarantoja, muun muassa.

Oli hieno työskennellä tänään hienojen ja innokkaiden oppilaiden kanssa, ekaluokkalaisesta kutoseen. Lapset kokivat käytännössä mikä määrä käsityötä, vaivaa ja aikaa tarvitaan, kun käytetään aidosti kierrätettyjä materiaaleja ja kerätään materiaalia läheltä ja kotioloissa. Pyrimme siihen, että huolella kerätystä muovipullosta, mistä oppilas valmistaa oman uniikin "kukkansa" ei jäisi jäljelle yhtään roskaa. Se ei helppoa, mutta kun hetken pohtii ja ajattelee mitä ja miten tekee niin se on mahdollista. Niin oli tänäänkin.

Valmiit "kukat" kiinnitetään teosta varta vasten valmistettuun kehikkoon ja valaisimen varjostin on valmis. Jatkamme vielä kukkien valmistusta yhdessä. Kiitos Naantalin kaupunki ja Heidi Häyry, Merimaskun koulun koko väki, että saamme tehdä tätä projektia kanssanne.

Ystävällisin kierrätysterkuin, Outi 

Milloin: 7. maaliskuuta 2023
Missä: Merimaskun koulu, Naantali

Jokainen oppilas keksi yksilöllisen pienteoksen osaksi suurempaa yhteisöllistä teosta. Liimaa ei käytetty vaan yhdistäminen piti oivaltaa käyttämällä nippusiteitä. AInoat välineet olivat roska, sakset, tussit, pistin ja alusta. Outi auttoi lapsia leikkaamaan muovipuollon osiin niin, että jokainen esimerkiksi shampoopullon osa tulee käyttöön, eikä roskasta jää jäljelle roskaa.

© 2023 KIDEKO. Kestävän kehityksen arkkitehtuurikoulu.
kideko@mums.fi
Luo kotisivut ilmaiseksi!